“Belarus Siber Partizanları” isimli bir grup, geçtiğimiz ay Lukaşenko hükümetini hedef alan geniş çaplı bir siber saldırı gerçekleştirdi. Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı sistemlerine sızan grup, çok sayıda kritik bilgiye erişti.

Hacktivists vs The Dictator: How Belarus cyber army is taking on Alexander  Lukashenko and his goons | The Independent

Belarus’ta geçtiğimiz ay yaşanan bir siber saldırıda muhalefet aktivistlerinden oluştuğu tahmin edilen bir grup, son derece kritik bilgilere ulaştı. Kendilerini “Belarus Siber Partizanları” olarak adlandıran bu grup, Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı veritabanlarına sızdı.

Olay sonucu çok büyük miktarda kritik veri, hackerların eline geçti.

Hackerlar öncelikle bütün Belarus vatandaşlarının kişisel bilgilerini içeren devasa bir veritabanına erişti. Elde edilen kişisel bilgiler arasında pasaport fotoğrafları, ev adresleri ve iş yeri adresleri bulunuyor.

“Belarus Siber Partizanları” grubu, bu veritabanı üzerinden farklı gizli servislerde çalışan kişilerin de bilgilerine ulaştı.

Hackerların ele geçirdiği bilgiler bununla sınırlı değil. Bütün Belarus vatandaşlarının kişisel bilgilerinin ele geçirilmesi, düzenlenen siber operasyonun sadece küçük bir parçası.

Bir sonraki adımda son 10 yıl içerisinde yapılan bütün acil çağrıların kayıtlarına erişildi. Bu kayıtlarda son derece ilginç konuşmalar bulunuyordu. Veritabanındaki konuşmalarda komşularını ve iş arkadaşlarını Lukaşenko karşıtı gösterilere ve oluşumlara destek vermekten güvenlik güçlerine ihbar eden bütün hükümet destekçilerinin özel bilgileri yer alıyor.

“Belarus Siber Partizanları”, sadece yazılı bilgilere değil, çok sayıda anlık görüntüye de erişti.
Emniyet Müdürlüğü veritabanını tamamen ele geçiren hackerlar, polis karakollarında, hapishanelerde ve hatta Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı İHA’lara ait kameraların anlık görüntülerine ulaştı.

Bunun yanı sıra görevdeki bütün polislerin geçmişte ilgilendikleri vakalara ve görev esnasında işledikleri suçlara dair bilgiler de tümüyle hackerların eline geçti.

Lukaşenko hükümetinin sosyal medya ayağı da hackerlar tarafından hedef alındı. Hükümeti destekleyen Telegram kanalları kuran ve bu kanallarda muhalefet aktivistlerinin işkence anlarını paylaşan kişilerin bütün özel bilgilerine erişildi. Öte yandan bilgisayar kameralarına da erişen hackerlar, bu kişileri yaptıkları çalışmalar esnasında görüntüledi.

Ayrıca Lukaşenko karşıtlarının ve destekçilerinin kendi aralarında yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtları da siber operasyon kapsamında ele geçirildi.

Belarus kaynakları, düzenlenen bu siber saldırının bir ülkenin tarihindeki en başarılı siber saldırılardan biri olabileceğini dile getiriyor.

– EHA Medya –