ABD ve Birleşik Krallık tarafından yapılan açıklamalarda İsrailli bir işadamına ait bir petrol tankerinin Umman Körfezi’nde hedef alınmasının arkasında İran olduğu dile getirildi.

Darüsselam’dan Fuceyre’ye seyahat eden ve bu kapsamda Umman Körfezi’nden geçen M/T Mercer petrol tankeri, Umman açıklarında İHA saldırısına uğramış ve saldırıda biri Romanyalı biri ise İngiliz olmak üzere iki mürettebat hayatını kaybetmişti.

İsrailli yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda saldırının arkasında İran olduğu vurgulanmıştı. Bu kapsamda İsrail Dışişleri Bakanı Lapid “sert cevap” çağrısında bulunurken Başbakan Bennett, İsrail’in İran’a cevap vereceğinin sinyalini vermişti.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Raab da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Blinken, yayınladığı bir yazılı açıklama ile saldırıyı kınadı ve “Eldeki verilere bakıldığında saldırının arkasında İran olduğuna eminiz” dedi. Blinken, saldırıya verilecek “uygun” bir cevap için hem bölgedeki hem de ötesindeki hükümetlerle görüşmeler içerisinde olduklarını dile getirdi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Raab ise tanker saldırısının arkasında “kuvvetle muhtemel” İran olduğunu söyledi ve “Bu kabul edilemez saldırıya uyumlu bir cevap vermek için ortaklarımızla beraber çalışıyoruz” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, hem ABD hem de Birleşik Krallık’tan gelen açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti ve yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte İran’ın oluşturduğu tehlikenin daha da artacağını iddia etti. Lapid, İran’a yönelik atılacak adımlara dair müttefikleri ile işbirliği yapmaya devam edeceklerini de vurguladı.

Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Kochavi, İngiliz mevkidaşı Nick Carter ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek saldırıyı ve adılacak adımları ele aldı.

İran’ın petrol tankerine saldırısının yankıları sürerken Kuveytli Al-Jarid gazetesi, çarpıcı bir iddiada bulundu ve ABD’nin İran’a yönelik bir misilleme saldırısı için yeşil ışık yaktığını dile getirdi.

Al-Jarid’in iddiasına göre İsrail’e üç seçenek sunuldu. Bu kapsamda İsrail ya İran’daki bir limana, ya bir askeri gemiye ya da petrol tankerine saldırı gerçekleştiren kamikaze İHA’ların kalkış yaptığı gemiye saldırı düzenleyecek.

– Pars Plus –